​Internet on luonut meille huikeita mahdollisuuksia verkostoitumisessa ja yhteydenpidossa. Tämä mahdollistaa yhteydet lähes minne tahansa maailman kolkkaan. Erilaiset verkkotyökalut yleensä helpottavat elämään, mutta niitä käytettäessä tulee ottaa huomioon myös tietosuojaan liittyvät seikat. Ihmisen tulee pystyä itse määrittelemään, kuinka paljon haluaa itsestään tietoa ulkopuolisille. Halutessaan kaikki henkilöön liittyvä tieto tulee olla poistettavissa. 

Työyhteisössä, jossa käytetään verkkotyökaluja, tulee ottaa huomioon tietosuojaan liittyvät asiat. Esim. miten tietoja lähetetään ja minkälaisia tietoja. Joskus viattomalta ja vähäpätöiseltä tuntuva tieto voi vääriin käsiin joutuessaan aiheuttaa paljonkin harmia. Tulisi miettiä mitä tietoa on turvallista toimittaa sähköisesti ja mikä on viisainta antaa henkilölle paperisena versiona. 

Avoimuus ja läpinäkyvyys jouduttaa prosesseja ja tuo työyhteisöön keveyttä poistaen turhaa byrokratiaa. On kutenkin viisasta miettiä vastuukysymyksiä tietoturvaseikkoihin liittyen jo etukäteen. Henkilökohtaisten tietojen jakaminen työyhteisössä voi lisätä jossain määrin työhyvinvointia ja yhteenkuuluvuutta, mutta henkilön tulee itse saada päättää kuinka paljon haluaa itsestään tietoa työkavereille jakaa. Työntekijältä ei voida vaatia kuulumista vaikkapa Facebokiin, sillä verukkeella, että työyhteisön yhteydenpito tapahtuu FB-sivustojen kautta. 

Millaista harmia henkilökohtaisten tietojen suojaamattomuus voi aiheuttaa? Pahimmillaan kysymykseen voi tulla identieteettivarkaus tai muu rikollinen toiminta. Kannattaa miettiä voiko joku mahdollisesti hyötyä esim. osoitetietojen saamisesta? Liika vainoharhaisuus on turhaa, mutta maalaisjärki kannattaa pitää mukana. Kaikilla ihmisillä ei ole hyvät mielessä, silti kannattaa kuitenkin antaa mahdollisuus kehitykselle ja pysyä sen mukana. Parhaimmilaan some mahdollistaa myös tuotteistamisen ja jopa itsensä brändäämisen.

Olen googlannut tietoni useita kertoja ja tähän mennessä saadut vastaukset eivät ole yllättäneet. FB:ssa olen estänyt hakukoneiden linkittymisen julkisesti jakamaani materiaaliin. Olen päässyt suhteellisen helpolla, onneksi en elä nuoruuttani tällä aikakaudella. Nykyaika tuo nuorille varmasti paineita ja virheet netissä seuraavat koko elämän mukana, vaikka tietojen poistaminen onkin mahdollista. 

Tarkkana saa siis netissä olla, mutta myös oma asema vaikuttaa. Ja tässä tulee muistaa, että asema voi muuttua. Kassaneidillä ja yritysjohtajalla voi olla erilaiset uhat. Mistä tiedoista voidaan hyötyä väärissä käsissä? Varakasta tai julkista henkilöä voidaan jopa kiristää arkaluontoisten tietojen avulla. Hankalia tilanteita voidaan ennakoida. Jokainen vetää itse linjansa, tunnetun henkilön avoin linja on yleensä tietoista. Avoimuuden kautta estetään, että tietoja jaettaisiin hallitsemattomalla tavalla. Tietojen puuttuminen netistä tai somesta herättää myös kysymyksiä ja epäluuloa. Tietyn ikäisen henkilön "kuuluu" kuulua johonkin some-yhteisöön ja puuttuminen sieltä kummastuttaa. Työyhteisössä some pelisäännöistä kannattaa keskustella.